Twee Kruiswegen van Albert Servaes
Zondag 20 april 1969 opende de tentoonstelling Twee Kruiswegen van Albert Servaes. Walther Vanbeselaere, hoofdconservator van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, en burgemeester Antoon de Pesseroey namen het woord. Vanbeselaere publiceerde twee monografische studies van Servaes en bleef pleiten voor het eerherstel van Servaes na diens ballingschap in Zwitserland. Servaes vervaardigde twee series Kruiswegen, in 1919 en in 1939.
In 1919 kreeg Servaes de opdracht om de Franstalige versie van het Lijdensverhaal (La passion) van Cyriel Verschaeve te illustreren. De zes originele houtskooltekeningen behoren tot de kerncollectie van MDD: Christus in de Olijfhof, de verraden Christus, de gegeselde Christus, de Ecce Homo, de dode Christus op het kruis en de verrezen Christus. Deze reeks staat aan de basis van de befaamde Kruisweg van Luthagen uit 1919.
De tweede Kruisweg is gemaakt voor de abdij van Orval tussen 1935 en 1939. De kerncollectie van MDD bevat twee voorstudies, namelijk De Beul (1936) en De Zondaar (1936). In de voorafgaande jaren is een stijlevolutie te merken in het werk van Servaes. Deze ontwikkeling is voor het eerst sterk merkbaar in de reeks panelen die dienden als ontwerpen voor drie glasramen van de kapel in het Augustinessen klooster te Amersfoort in Nederland. Deze 12 panelen zullen later in 2009 aangekocht worden door MDD.